En fontän som förskönar trädgården utanför fönstret

11 augusti 2021 Mikael Barani
En fontän som förskönar trädgården utanför fönstret

Det har varit den andra sommaren i rad som vi har lagt mer tid och resurser än vanligt på våra trädgårdar. För vad annars ska man göra med alla sina resurser?
Inga fel med det, för ibland kan det nästan svindla lite i skallen när man tänker på hur lite tid vi ändå spenderade hemma innan distansarbetets era. 
Utöver helgerna var det ju i princip bara några timmar om dagen som man faktiskt var vaken i sitt hus.

Vatten med två sidor

Därför är det inte undra på om många har valt att göra sitt hem och sin trädgård till ett mindre palats när vi nu har spenderat så mycket tid hemmavid. I dagens bostadsannonser är det till exempel plus i kanten om det finns ett rum som kan användas som mer eller mindre dedikerat hemmakontor.

Allt handlar dock inte om insidan som sagt. Vi vill också kunna få möjlighet att dricka vårt kaffe ute i en trädgård som både får oss att slappna av och som samtidigt inspirerar till nya tag framför datorn.
Ett relativt enkelt sätt att få båda är genom att använda vatten.

Ljudet av rinnande vatten har nämligen just den förmågan som just omnämndes: det kan både få oss att drömma oss bort samtidigt som det ger fokus.
Visst kan man börja dika ur i trädgården för att skapa en intrikat bana för vattnet men man kan också göra det enkelt för sig själv genom att installera en fontän utomhus.
Att det dessutom är något av ett konstverk att vila ögonen på gör inte saken direkt sämre.

Att försköna vår nära omgivning är ett sätt att faktiskt komma ut stärkta ur de tider som vi lever i just nu. För när allt omkring rör sig mot billigt slit och släng kan vi genom att smycka trädgården med klassisk skönhet – som en fontän – faktiskt röra oss i motsatt riktning.

 

Fler nyheter