En ny dag – bortom pandemin

13 augusti 2020 Mikael Barani
En ny dag – bortom pandemin

Vi tycks äntligen vara på väg åt rätt håll när det gäller dödligheten i Covid-19. Tittar man på statistik så ser antalet inlagda och döda stadigt är på nedgång, vilket såklart är djupt glädjande nyheter. För det är som bekant inte någon vidare hemlighet att Sverige har varit hårt drabbat under de gångna månaderna.
Det är bara att titta bland dödsannonserna under den senaste tiden så ser man att hur stor skillnaden är mot tidigare. 

Nu börjar vi som sagt vara på väg åt andra hållet igen. Vissa av landets sjukhus börjar också nu se sina avdelningar för intensivvård tömmas. De riktigt sjuka patienterna blir allt färre och trycket på sjukvården minskar således.

Detta gör dock inte smärtan för dem som har mist nära och kära mindre. Många är det som har fått samtala på en begravningsbyrå i Malmö om detaljerna kring en bortgången anhörig. 

Det har inte varit en lätt period och det är bara att hoppas på att staten ser till att rusta sig bättre för nästa gång detta sker. Pandemier är dessvärre en del av livet när på jorden. Garanterat kommer vi att få se dessa i framtiden igen. 

Nu har vi också blivit påminda om hur vi inte är skyddade från dem, all avancerad teknik till trots. Säkerligen kommer många att vara bättre förberedda inför nästa gång något liknande sker.
Flera av oss har också blivit påminda om det personliga ansvaret i allt detta. Det går trots allt att vara sur på att folk hamstrar toalettpapper – men just därför så har den kloke redan i förväg förberett sig för sådana händelser.

En sak som är säker är att en ny dag kommer att gry. Vi kommer förr eller senare att se tillbaka på denna tid och kunna andas ut över att vi äntligen har tagit oss igenom den.

Fler nyheter