Förbättra din syn med hjälp av ögonlaserbehandling

06 februari 2023 Veronica Jansson

editorial

Det finns olika typer av ögonlaserkirurgi. Den vanligaste typen är LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis), som används för att korrigera närsynthet, långsynthet och astigmatism.

En annan typ av ögonlaserkirurgi är PRK (Photo Refractive Keratectomy), som används för att korrigera mild till måttlig närsynthet och astigmatism.

En tredje typ av ögonlaserbehandling är SMILE (Small Incision Lenticule Extraction), som är ett nyare, minimalt invasivt förfarande som kan användas för att korrigera närsynthet. Det fungerar genom att hornhinnan omformas inifrån av ögat och det är mindre sannolikt att den orsakar torra ögon än andra typer av ögonlaserkirurgi.

Slutligen kan patienter med svårare synproblem välja ett förfarande som kallas phakisk intraokulär linsimplantation (IOL), som innebär att en korrigerande lins implanteras inuti ögat. Denna typ av ingrepp kan korrigera ännu högre nivåer av närsynthet och astigmatism. Oavsett vilken typ av ögonlaserbehandling du väljer är det viktigt att rådgöra med en kvalificerad ögonläkare eller optiker som kan bedöma dina individuella behov. På lameramedical.se kan du få professionell vägledning och rekommendationer om hur du ska vidare.

Ögonlaserbehandling

Finns det några risker med ögonlaserkirurgi?

Det är också viktigt att ta hänsyn till potentiella risker och komplikationer som är förknippade med varje typ av ögonlaserbehandling. Det kan handla om infektioner, sår på hornhinnan, ljuskänslighet, synförlust och långsiktiga komplikationer som bländning eller halos runt ljus. I vissa fall kan ytterligare kirurgi behövas för att korrigera eventuella problem som uppstår till följd av ögonlaserkirurgi. Därför är det viktigt att förstå de potentiella riskerna och fördelarna med varje typ av ingrepp innan man bestämmer sig.

 

Rådgör med läkaren först

Kostnaden för detta ingrepp kan också variera beroende på vilken typ du väljer och i slutändan är det viktigt att ta hänsyn till alla faktorer innan du bestämmer dig för vilken typ av ögonlaserbehandling som är rätt för just dig. Rådgör alltid med din läkare angående alternativ risker och beslut innan du gör ditt val.

 

Fler nyheter