Gör mögeltest för att ta reda på om bostaden drabbats av svartmögel

15 september 2021 Cecilia Olsson
Gör mögeltest för att ta reda på om bostaden drabbats av svartmögel

Det finns flera anledningar till att en bostad kan drabbas av ett (eller flera) mögelangrepp. Det gör dessvärre att det också är relativt vanligt då orsakerna kan vara allt från levnadsvanor till konstruktionsmissar. Olämpliga levnadsvanor kan ändras men har man redan, av en eller annan orsak, drabbats av svartmögel i hemmet så är det först och främst viktigt att åtgärda problemet. 

Vilka levnadsvanor kan påverka uppkomst av mögel?

Svartmögel stormtrivs och frodas i fuktiga miljöer och det är därför viktigt att undvika uppkomsten av allt för mycket fukt i hemmet. Se därför till att ventilationen fungerar som den ska, vädra hemmet noggrant varje dag, använd alltid fläkten vid matlagning och använd fläkt eller vädra ur badrummet efter ett bad eller en dusch. Undvik även att hänga tvätt på tork inomhus och åtgärda alltid en vatten- eller fuktskada på ett korrekt sätt för att undvika ytterligare problem till följd av den.

Vad är problemet med svartmögel?

Att leva i en möglig miljö är aldrig bra och det kan leda till kroniska besvär såsom astma och allergier. Därför är det väldigt viktigt att vid minsta misstanke ta reda på om man drabbats av mögel. Antingen kan misstankarna uppstå på grund av att det dykt upp mörka eller svarta fläckar, att det börjat lukta mögel i hemmet eller att någon i hushållet börjat uppvisa symtom såsom trötthet, huvudvärk eller andra allergiliknande symtom. Har man upptäckt någon, eller några, av dessa varningssignaler så bör man genast göra ett mögeltest. 

Ett test kan ge svar på om det finns problem i byggnaden

mögel-test.se kan man beställa hem gör-det-själv tester för att ta reda på om det är svartmögel man har drabbats av. Det finns tester både för synligt och dolt mögel i olika prisklasser. Det gör att man på ett smidigt sätt kan få svar på om bostaden mår bra eller om man måste åtgärda ett mögelproblem. 

 

 

Fler nyheter