Hitta rätt däck

27 augusti 2020 jonas olsson
Hitta rätt däck

Det är kanske snart dags för däckbyte igen, och för vissa även köp av nya däck. Däck är en hel vetenskap och det är svårt att veta vad man ska satsa på. Enklast vore det om det fanns däck som man kunde ha året runt, men så är tyvärr inte fallet. Vill man köra sin bil på vintern måste man ha vinterdäck och sommartid är det givetvis sommardäck som gäller. Sommar- och vinterdäck har vitt skilda egenskaper som är anpassade efter den årstid och det väglag då de ska användas.

 

Var noga med att kolla mönsterdjupet

Sommardäck har ett hårdare gummi som skyddar bättre mot vattenplaning under perioden de används. Ett sommardäck ska ha ett mönsterdjup på 1,6 millimeter och ju bättre mönsterdjup man har desto bättre blir säkerheten då man kör på våta vägar. Köper man begagnat är det jätteviktigt att man kollar mönsterdjupet. 

Ett däck påverkas och nöts av ålder, körsätt och hur det förvaras när det inte används. Det är svårt att veta vad ett begagnat däck har varit med om och därför är det alltid bäst att köpa nya däck i göteborg hos en däckspecialist. 

 

 

Flera faktorer avgör vilket däck man ska ha

En däckspecialist kan självfallet allt om däck och kan hjälpa till med att hitta rätt däck till olika bilar. Det finns olika faktorer som avgör vilket slags däck man ska ha till sin bil, som exempelvis hur många mil man kört, vilket körsätt man har och på vilket slags vägunderlag man oftast kör den på.

Många däckspecialister hjälper även till med säsongsbytet av däcken och man har ofta möjlighet att förvara sina däck hos dem i så kallade däckhotell. Då slipper man släpa hem smutsiga däck och bära ner dem i källaren. För att däck ska hålla länge ska de förvaras väl rengjorda i ett mörkt utrymme.

Fler nyheter