IT säkerhet en prioritet i digitaliserad värld

17 september 2020 william eriksson
IT säkerhet en prioritet i digitaliserad värld

Idag skulle man kunna argumentera för att det finns två parallella världar. En som existerar i “verkligheten” utanför tangentbordet och skärmarna, medan den andra existerar digitalt. I takt med att den digitala världen blir allt mer omfattande och vi förflyttar mer och mer av vårt liv från “verkligheten” till just den digitala behöver samtidigt  kraven på IT säkerhet öka i samma takt.  

Vi har redan sett skräckexempel på företag som, via appar och digitala konton, samlar in dina personuppgifter och säljer dem vidare till andra. Det går inte att föreställa sig hur mycket data om oss som samlas in och lagras bland annat genom vår aktivitet på sociala medier.  

Allting ställdes på sin spets med visselblåsaren Edward Snowdens avslöjande år 2013. Han läckte uppgifter och dokument som visade hur amerikanska myndigheter mer eller mindre bokstavligt talat befann sig i våra datorer och mobiltelefoner för att spionera både på privatpersoner, men också på andra myndigheter och länder.  

Hackare med onda avsikter

Det är viktigt för privatpersoner att skydda sig själv och sina uppgifter när man är online. Kanske ännu viktigare är det för myndigheter och offentlig sektor att försäkra sig om att deras data inte kommer i fel händer. Detta eftersom de sitter på sekretessbelagd dokumentation och extremt känsligt material. Ibland kanske till och med gällande rikets säkerhet.  

Det räcker inte med ett vanligt antivirusprogram för att skydda sig. Större aktörer behöver ta till fler och säkrare åtgärder. De så kallade “hackarna” utvecklas varje dag och testar nya gränser. De är datagenier med otrolig teknisk intelligens.  

Tyvärr använder inte alla hackare sina färdigheter i goda ändamål. En del begår brott genom att hacka sig in i otillåtna digitala utrymmen. Se därför till att du skyddar dig. För att läsa mer om IT-säkerhet, gå in på följande hemsida och lär dig mer: https://www.edgeit.se/tjaenster/sakerhet

Fler nyheter