Pallkrage – En enkel lösning för trädgårdsodling

25 april 2023 Julia Zsiga

Att odla egna grönsaker och örter är en trend som har ökat i popularitet de senaste åren. Det finns inget som smakar bättre än färska grönsaker från den egna trädgården. Pallkragar är ett enkelt och prisvärt sätt att komma igång med trädgårdsodling. I den här artikeln går vi igenom vad man bör tänka på när man väljer och använder en pallkrage.

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är en fyrkantig eller rektangulär låda tillverkad av trä eller plast. Den kan ha olika höjder, men vanligtvis är de mellan 20 och 40 centimeter höga. En pallkrage placeras direkt på marken och kan fyllas med jord för att odla grönsaker, örter eller blommor.

Pallkrage

Vad ska man tänka på när man väljer en pallkrage?

Det finns några faktorer att tänka på när man väljer en pallkrage:

  • Material: Pallkragar finns i trä och plast. Trä är mer hållbart och ger en naturlig känsla, medan plast är mer lättskött och kan vara bättre för dem som inte vill ha en naturlig look.
  • Höjd: Pallkragar finns i olika höjder, välj en höjd som passar dina behov och förutsättningar. En högre pallkrage gör det enklare att arbeta utan att behöva böja sig ner, men kan också vara dyrare.
  • Storlek: Storleken på pallkragen beror på hur mycket du vill odla. Det är viktigt att välja en storlek som passar dina behov.

Hur använder man en pallkrage?

För att använda en pallkrage behöver du först välja en plats där den ska stå. Platsen bör vara väl dränerad och ha tillräckligt med solsken. Placera sedan pallkragen på marken och fyll den med jord. Det är viktigt att använda en bra jordblandning med tillräckligt med näring för att grönsakerna ska växa bra.

För att förhindra ogräs kan man lägga en markduk i botten av pallkragen innan man fyller den med jord. När jorden är på plats kan man så frön eller plantera plantor enligt önskemål.

Se till att vattna regelbundet och ge växterna tillräckligt med näring. Om du vill ha en mer hållbar lösning kan du använda återvunnet regnvatten eller en bevattningsslang.

Fler nyheter