Hur väljer man fönster till fastigheten?

26 februari 2022 william eriksson
fönster

editorial

Att välja fönster till fastigheten är inte alltid så lätt och det är många avvägningar man måste göra. Pris, utseende, material och underhåll är viktiga saker att tänka på. Men viktigt är också fönstrets u-värde och hur energisnålt det är. Särskilt om man bor långt upp i norr där det kan bli riktigt kallt och man är i behov av uppvärmning under många fler månader om året. Då kan det till och med vara bra att satsa på treglasfönster.

Nya fönster kostar en hel del, men med rätt fönster ökar också värdet på fastigheten. Fast har man gamla originalfönster av bra virke är det bättre att underhålla och renovera dessa eftersom det både är bättre för fastighetsvärdet och miljön. Vill man själv inte skrapa och renovera fönster finns det gott om fönsterrenoverare man kan vända sig till.

 

fönster

 

Det finns underhållsfria träfönster

De vanligare fönstermaterialen idag är aluminium, PVC och trä. Fönster av PVC och aluminium är underhållsfria och fönsterkarmarna behöver bara tvättas rena från smuts och luftföroreningar lite då och då. Träfönster behöver däremot underhållas regelbundet för att träet inte ska bli rötskadat. Men gör man detta kan fönstren hålla i flera generationer. 

För den som inte vill kitta och måla om fönster finns det även träfönster som har en aluminiumbeklädnad på utsidan. Detta gör att fönstret blir underhållsfritt, samtidigt som den fina träkänslan finns kvar på insidan. 

Ska man köpa nya fönster till sitt hus eller fastighet kan det vara bra att titta på några olika tillverkares fönster och jämföra. Enklast är att vända sig till en återförsäljare med ett större utbud av olika tillverkares fönster. Då slipper man kontakta varje fönstertillverkare för sig och det blir mycket lättare att jämföra. Men man kan också få hjälp att välja fönster utifrån utseendet på huset och den budget man har. 

 

Fler nyheter