Lägg ett nytt parkettgolv

20 september 2020 william eriksson
Lägg ett nytt parkettgolv

Gillar man trägolv och vill ha ett trägolv som sticker ut lite så är parkettgolv ett bra alternativ. Det är ett gammalt hantverk, som ger många valmöjligheter. Många tänker på fiskbensparkett, där stavarna är lagda i ett fiskbensmönster. Men variationerna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränserna. Man kan också välja olika träslag för större variation. 

Ett klassiskt material är annars ek, men man kan välja andra träslag. Man kan också välja vilken ytbehandling man vill ha, obehandlad, lackad eller behandlad med hårdvax. Läs mer exempelvis på https://www.kvm2.se/index.

 

Standardlängd eller specialmått

Stavarna i som används i parkettgolv finns i standardlängder med måtten 16x68x204 till 16x68x612 mm, det betyder redan där att man har stora variationsmöjligheter. Vill man ha specialdimensioner finns det både bredare och längre stavar att välja  på. Upp till 16x78x450 mm finns som specialmått. 

Vill du kan du med hjälp av golvfirman designa ditt golv efter egna idéer. Staven limmas eller spikas på underlaget, beroende på vilka förutsättningar som finns. För vissa utrymmen kan mosaikparkett eller basparkett vara ett alternativ, som bygger mindre på höjden.

 

 

Trägolv för dig som vill ha något annat än brädgolv

Parkett är ett utmärkt alternativ om man vill ha ett golv i naturmaterial, men inte tycker att ett brädgolv riktigt passar i den miljö man tänkt sig. Brädgolv är vackra och sköna att gå på, men i vissa miljöer kan de vara lite väl rustika. Där passar en riktig ekparkett bättre. 

Till exempel i en våning i innerstaden, eller i en villa. Ett professionellt lagt golv blir en investering i ditt hem. Det höjer både det estetiska och det ekonomiska värdet på din bostad. Tänker du investering kanske man ska välja en inte alltför fantasifull parkett, utan en som är mer klassisk, som håller för ögats slitage också.

Fler nyheter